Societatea e într-o schimbare dinspre un omenesc nu de mult simţit încă în ţara noastră şi mai existent în cîte unghere unde nu se umblă încă, înspre ceva cam tumultos, neînţeles şi nedrep. Ne cam strică, nu ne dăm încă seama de tot. Încă în faţa frumosului ne plecăm şi nici nu putem trece nepăsători, vorbim cu admiraţie, îl simţim, nu ne-am înstrăinat într-atîta de nedrept .
Ne facem că nu pricepem ce nu ne prieşte, dar de fapt ştim cam tot ce-i de ştiut, nu chiar cu lux de amănunte dar ştim ca să nu prea greşim apăsat. Şi e de datoria noastră a tuturora de a ne informa cu cît mai multe de ştiut ce le considerăm utile şi bune de urmat poate.
Omul o duce greu în viaţă cît trăieşte, nu-i pe placul său ceea ce face şi simte pentru el şi ai lui, e nemulţumit, totuşi se învoieşte aşa s-o ducă. Ar fi de dorit, dar nu-i destul de informat, că ar putea s-o urmeze mai bine de-ar fi mai aproape de Divinitate, cred. Dinitatea ni-i în viaţa asta dată peste tot şi nicăieri vizibil, strident, simţit aşa ca oricare, ci ne vede, ne studiază, analizează, încearcă cu diverse probleme să-L pricepem de ne ţin puterile.
Nu tuturora le prieşte libertatea, numai celor ce-o ştiu a preţui şi a face ceva bine şi util cănd o au cu folos lor şi altora. La alţi-i plictiseală şi-o belea, aducătoare de necazuri nedorite nefiind învăţaţi cu ea. În lumea maselor libertatea are puţine şanse de supavieţuire. Doar cei civilizaţi, cei cu bun-simţ apreciaţă libertatea ca un bun deosebit fără de care nici nu concep să existe ei şi ai lor. Şi tutuşi e şi un risc ce ni-l asumăm, păstrînd-o.
E de bun-simţ ordinar să nu rîdem ori să ne batem joc de cel la necaz, niciodată, morala suferă cumplit. Cel aflat în necaz, suferind arată ceva sfînt, ce-l înalţă de pricepe a se pride şi îndrepta şi salva urmîndu-L cum poate. Cel suferind e de ajutat cum putem mai bine, fiindu-ne un prilej de examen, cum şi el pedepsitu-i în examen, de-l trecem învăţînd să ne îndreptăm, bine de bine, de nu-i un rateu, ca multe altele ce le avem prin viaţă, pentru a o fructifica corect. Şi să ne dezvăţăm a judeca, pe oricine, mai ales pe necăjiţi. Dar să fim săritori cînd e nedreptaea în acţiune şi s-o înfruntăm, restabilind corectitudinea de putem cu bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu