vineri, 27 aprilie 2012

1345.Baza-I EL

   Realizările de orice fel ar fi, pot coexista cu morala,binele şi utilul şi mai ales cu recunoaşterea SA în deplin adevăr cum n-o fost de tare mult timp. În schimb între înfăptuiri şi părerile politice nu-i nevoie de coincidenţe, politica e o găselniţă de care ne putem debarasa de vrem să ne îndreptăm cum se cuvine.
   Viaţa nu-i niciodată clară în privinţa năpăstuiţilor în primul rînd, ei nu-s uşă de biserică şi-şi au nedreptăţile lor inerente existenţei. Unii obişnuiţi din fire se dovedesc uneori prin strădanii să-şi depăşească condiţia minoră de altfel şi să le fie recunoscute merite deosebite. Ideia purităţii, a desăvîrşirii bună ori rea între noi oamenii i-o pierdere de timp, nu-i posibilă, dar permanent încercată. Sîntem erodaţi şi purtaţi de colo pînă colo de influienţele unor forţe mai puternice decît noi. Şi nu ne deţinem controlul oricît am vrea.
   Sîntem un amestec de ciudăţenii, laşitate, instintualitate necontrolată, superstiţii şi vanităţi lezate, cu o imensă lene şi mari ambiţii nejustificate de regulă. Fiind tributari moralei şi binelui util tuturora, nici nu mai spun de EL, că-I uitat de mult timp. Cum nu ar trebui fiind baza întregii existenţe umane de pe Pămîntul SĂU.
   Cazuri izolate dar totuşi sînt, indivizi cu metehne josnice, dar şi cu calităţi deosebite, înălţătoare chiar. Dar lucru mai încă bun îşi cunosc limitele şi ne lasă pe noi să-i apreciem, ca un tot neuniform şi năbădăios între foarte largi limite.
   Se zice, şi nu iese fum fără foc, că-s răi oamenii de afaceri, consilierii şi administraţia în afaceri şi însoţitorii lor, parlamentarii şi cam toată clasa politică. Şi alţii care încurcă lumea înspre îndreptarea firească. Şi se mai zice că învingi răul doar cu alt rău, ori cui cu cui se scoate, aiureli specifice nedrepţilor dezlînaţi. Ne trebuie seriozitate într-o moralizare şi recunoaşterea LUI cum trebuie şi celelalte după de mai pot sta în picioare.
   Simplul concept ştiinţific nu-i destul, mai trebuie şi alăturat noţiunea spirituală echivalentă măcar. Dar de regulă va domina lumea în continuare, spre fericirea omului, fiind atîta amar de timp ascunsă de nedrepţii lumii.
   Să ne ferim de nedrepţi şi faptele lor rele şi urîte. Şi de vor polemici, să-şi caute de nasul lor nedrepţii, că în privinţa noastră mai trebuie să se maturizeze, moralizeze şi înalţe cît de cît acceptabil. În duel adversarii folosesc arme egale de pe poziţiţii egale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu