sâmbătă, 22 octombrie 2011

Învăţături

   Nu-i omorabil omeneşte să priveşti ca spectator la suferinţa altora ce nu-i defel spectacol ci-i de învăţătură de îndreptare, aşa că fă bine şi-n mare grabă ajută cum poţi mai bine de nu continuă-ţi treaba şi vezi-ţi de drum nu încurca nici cu privirea desnădejdia ce-i numai de învăţătură de minte şi atăt, de nu-i poţi uşura suferindului trăirile-n pedeapsa ce o are de suportat în vederea schimbării sale spre bine şi corectă vieţuire.
   Deci nu-i de stat cu mîinile-n sîn ci să ajutăm cum trebuie şi să nu privim la suferinţă cum se desfăşoară ca o expunere educativă doar atît, trăgînd concluzii pentru noi de îndreptare morală în bine, să nu mai înfăptuim răul şi spiritual să-L urmăm cum ne pricepem mai bine, pentru a nu suferi şi noi la fel ori şi mai şi, în astfel de tragedii ori drame umane sînt unii cu bun-simţ ce-s săritori s-ajute oricum numai spre bine şi util momentului.
   Dar alţii nu, îs dornici de spectacol urît cum o fi ei se zgîiesc, la ce nu-i decît ca învăţătură de cuminţire de se poate imediat ce vezi, pentru că nimic nu-i întîmplător în viaţa ta, ci ţi se atrage atenţia : vezi de nu te-ndrepţi chiar imediat, ce poţi păţi omule! De consideri doar că te ajută cumva spectacolul de-i educativ pentru tine în îndreptarea, de nu valea că-ncurci lumea şi-ţi dăunează la ten în faţa SA.
   Nu-i circ, la circ e altceva e organizare cu măsuri de protecţie contra accidentelor nedorite deci nu-i suferinţa decît a unor animale ce-s pedepsite să ne aşa zis inconştient bucure şi altele poate profesionale de revistă, deci tragedia ori drama pe viu, să o priveşti, a unor oameni ori alte vietăţi oricare ar fi ele ce suferă nu-i onorabil ci de evitat cît mai mult, doar de ajuţi la îndepărtarea suferinţei ori ameliorarea ei şi alte acţiuni în acest sens benefice celor în cauză şi de-ţi sînt ţie de învăţătură doar să te-ndrepţi, altfel nu şi evită-le că te-njosesc.
   "Refuzînd a ne zgîi la cel în suferinţă şi descumpănire, urmînd exemplul dat de James A. Balfour, care se destăinuia : îmi fac un imperativ din a nu mă holba la oricine se află, în prezenţa mea, într-o situaţie penibilă ori în stare desnădăjduită (cea ce implică sila şi umilinţa faţă de toţi spectatorii care dau buzna...)"(M.N.Delarohia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu