sâmbătă, 20 august 2011

Societatea 2

   Disciplina, educaţia, bunul mers al unei societăţi se poate ghida şi după dreptul social dar numai în armonie şi bună înţelegere socială, respect şi morală bună (NS) : "dreptul e o disciplină autonomă, dar nu poate funcţiona decît într-o societate cumsecade".
   Baza societăţii e tot căminul, familia cu buna creştere în morală adevărată, bunătate, firească netrunchiată de cîte şi mai cîte modernisme nesimţite, deci cumsecădenia în armonie, (NS) : "unde e fundamentul drepturilor noastre naturale? Acolo unde nu ne gîndim să fie, foarte departe şi totodată foarte aproape. Foarte departe pentru că e dincolo de Drept : în metafizică în care intră morala , credinţa, o anumită înţelegere a ideilor superioare, binele, demnitatea, cinstea şi celelalte. Foarte aproape, pentru că e în sufletele noastre, în căminele noastre, în moravurile noastre....Fundamentul drepturilor naturale e în educaţia pe care o primesc oamenii, în mentalitatea  lor : depinde de ceea ce cred, de faptul că au sau nu o credinţă în vreo regulă, de părerea  pe care şi-o fac- în înţelesul cel mai simplu, mai comun -despre cinste şi corectitudine, depinde de măsura în care respectă marile principii ale civilizaţiei. Nu e nevoie să ştie multe lucruri, e nevoie să fie convinşi de valuarea acelei noţiuni minunate şi delicate, atît de banale şi totuşi inexplicabilă, pe care o indică în limba română un singur cuvînt, un adjectiv : cumsecade".
   Chiar şi EL şi Lumea SA doresc ca elitele, conducătorii să-L respecte şi să-L ştie clar, pentru a îndruma masele cum e programarea SA a umanităţii create de EL şi evoluate cum e azi, dar totul depinzînd de conducerile popoarelor lumii în bine ori rău, (NS) : "dacă o elită morală şi cinstită nu-i serveşte drept model, dacă nu crede şi dînsa în drepturile omului, se prăbuşesc toate".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu