Consider morala ca esenţă a credinţei în EL, idealurilor şi a cinstei demne, adevărate şi din contra psihologia ce e de natură instinctuală, neînfrînată şi cu inconştientul lăbărţat în gîndire, vorbe şi fapte neclare şi haotice, anarhice,...Ernest, baron de Seilliere : "obtimist în morală, pesimist în psihologie"
Creindu-ne pe planeta SA ne-am obligat în fruntea naturii ei, s-o îngrijim, exploata şi păzi în comuniune reciprocă, cam neînţeleasă şi avem încă de învăţat şi suferim pedepsele nepriceperii noastre ca şi ea uneori, unii sîntem inteligenţi, vîrfuri, dar majoritatea-s mai puţin dotaţi în gîndire şi ca urmare, şi-n fapte pe măsură mai redusă, cum ia dat Domnul, dar toţi sîntem educabili, civilizabili.
Nicolae Steinhardt : "Natura a făcut din om un aristocrat al vietăţilor ; oamenii în majoritatea lor nu sînt inteligenţi, dar unii indivizi sînt înzestraţi cu mari calităţi şi în orice caz toţi sînt educabili, toţi pot progresa. Civilizaţia nu e stagnantă. Uneori progresul se opreşte, dar poate fi reluat mai tîrziu".
Omul nu e dat prin naştere să fie moral, ci-i animalic, imoral, impulsiv, dar poate fi educat, moralizat cu voinţă, temacitate şi răbdare multă, Ernest, baron de Seilliere e : " adversar al încrederii în bunătatea omului şi totuşi sincer convins de posibilitatea lui de a progresa. Omul nu e perfect, nu ne încredem în sentimentele şi impulsurile lui, multe din ele sînt rele. Dar ştim în schimb, că omul poate fi îndreptat. Dacă nu e bun, poate deveni bun. Dacă pornirile sale nu sînt sociale, pot lua acest caracter. Dacă e incult, poate fi educat. Poate fi, pe scurt, moralizat".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu